Цената на тока ще оскъпява живота до средата на годината

Успокоение на пазара можело да има от юли
32
Цената на тока ще оскъпява живота до средата на годината
Снимка: Pixabay

Животът става все по-скъп и това се дължи на цената на тока. Тя се отразява на всички продукти, макар и по различен начин. Това коментира икономическият съветник от КТ „Подкрепа” Ваня Григорова пред Нова телевизия.

„Енергийните експерти предвиждат, че успокоение може да има в средата на годината. Дотогава ще цените на всички продукти ще продължат да се увеличават. Дали българинът може да издържи - показал е, че може да издържи на всичко - въпросът е дали трябва”, допълва тя. И уточни, че всяко изтощаване на бюджетите на домакинствата води до маргинализация на българското население.

Експертът засегна и още един проблем, свързан с липсата на защита и подпомагане на местното производство.

„Основните стоки, които потребяваме, са внос. Това означава, че държавата не е създала необходимите условия за малките производители. Основните субсидии отиват при зърнарите”, коментира икономическият съветник.
Предвижданията са, че дори цените на тока да се стабилизират, отново ще виждаме скъпи плодове и зеленчуци на пазара. „Наскоро в Щатите управляващите заявиха, че в Европа се очаква дефицит на плодове и зеленчуци, който те ще трябва да запълнят. Проблемът е видим, но ние не успяваме да го менажираме, когато му е времето”, добави Григорова.

Тя посочи, че има група от българския бизнес, която продължава да забогатява на фона на обясненията, че няма пари, например за пенсионерите. И засегна темата за преизчислените пенсии. „Формулата за пенсиите няма как да е друга. НОИ няма отговорност за крайния резултат, който се получава. Бяха създадени нереалистични очаквания сред пенсионерите, че след идването на новото управление, поне двойно ще се увеличат пенсиите”, заяви икономическият съветник.

След падането на мораториума върху цените на тока и парното експертът посочи, че се очаква повишаване на цените. „В момента цената се задържа изкуствено, за да няма толкова тежък удар върху потребителите. Силно се надявам това да е урок за управляващите какво ще се случи, когато българските потребители излязат на свободния пазар. Ще се случи това, което наблюдаваме сега с фирмите”, прогнозира тя.

Коментар от Григорова дойде и за приемането на еврото в България и какво би се случило с цените. „Разбира се, че ще се вдигнат. Разбира се, че ще има големи промени за българската икономика и за домакинствата. Не е редно да подценяваме тези промени. Властта трябва да ни подготви за това”, категоричен е икономическият съветник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: токцени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има още фалити. Вълната от фалити едва сега започва. Вместо спешно да приемат закон с който да наложат данък върху свръхпечалбите на производителите на ток държавни и частни и с тези пари да компенсират потребителите, правителството на Петков се мъчи да преразпределя свръхпечалбите на държавните производители на ток. Естествено че парите не стигат за компенсации. Както има законова норма на печалба при лекарствата, така може да се наложи и законова норма на печалбата при еленергията.
21
1
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
После няма са да има живот
20
0
 
2
 
! Отговори
и те така преди 2 години
в Китай на това му казват - яжте , спете и обичайте партията . сещате се за коя партия става въпрос :) то не знам дали там има друга партия де . та така и при фигуранта .
19
0
 
3
 
! Отговори
От хората преди 2 години
Голям майтап,само трябва да има вярващи и смеещи се през горчиви сълзи.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че минете на ориз - БКП ЕС Виетнам!:))))))
17
3
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Ич не ми пука ! Ко ще ляба дъ стане и 50 леа ! Иам жито ,на воденицата жа го смела и ей ти брашну за ляп ! Мислете му гражданята ! От сте се на купило ! Нъл ви говорех ,г*за ви пайджина от глад жа фане ?Вий не вервате ?
16
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
нЕка направят минималната заплата 1000 лв и ще фалират всички производители и ще станат прекупвачи някой от тях...в Турция и Македония ,а не само при тях...евтини зеленчуци ..те нашите и развалиха и качеството на зеленчуците...такаче,дали ще ядем български или македонски или турски е все едно ,ще търсим по-евтините ... .
15
3
 
10
 
! Отговори
izh преди 2 години
До средата на годината - едни ще фалират, ама други ще се облажат. Овчите мозъци от гласоподаватели все още лаят, но после ще плащаме солидарно неграмотността им, ако това ги успокоява. Та сега сме в разгара на 4-върта вълна от комунокражби - вече последна / просто след нея няма да има нищо ценно за крадена / Та приготвяйте колани с нови дупки за лятото и тренирайте зимен сън като мечките за следващата зима. А после ? - който се СЪБУДИ
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е важно докога...., а с колко....ще поскъпне живота ?
13
2
 
13
 
! Отговори
???? преди 2 години
Нали искате демокрация и капитализъм, западни коли, скъпи магазини?Нали лесно продадохте България на чуждите фирми???Сега никой не ви е виновен, нито Радев , нито Петков..............капитализмът е жестока система ............недейте да ревете, плащате на западните фирми или стоите на студено!!
12
1
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 10 преди 2 години
Пазарна икономика............не е виновен Радев или Петков..............така е , като всичко е продадено на чуждите фирми.............недейте да ревете, ще си плащате, като попове и попадии!!!
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента 70% от оранжериите в България са фалирали заради скъпия ток.
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е колко хора ще оцелеят след промяната на Радев до юли, колко бизнеси ще фалират, колко българи ще сложат край ан живота след като банката им вземе дълговете?
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдат ли на власт комунисти и веднага започва цената на живота да расте!
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожелахме си промяна получихме я, сега защо ревете за скъпотията и мизерията. Важното е, че е по харвардски и някак си по леко се гладува и студува. Ха честито другари.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НА ПУРКО НЕ МУ ТРЕБЕ ТОК
6
2
 
11
 
! Отговори
иванчо преди 2 години
А после ще свикнем, нали?!?!?
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като върнеш ТКЗС-то, ще идеш ли там да работиш за стотинки надница като по тошово време? Как ли се изхранват държави без ТКЗС преди и сега?
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо се пълнят гушите на зърнопроизводителите, които изнасят житото в чужбина, а ние ядем радиоактивно- Украинско??? Имам 3-4 познати зърнопроизводители и всичките са милионери!!! Та нима плодовете, зеленчуците и месото не са важни
3
4
 
12
 
! Отговори
toti преди 2 години
Да си върнем ТКЗС и ще се оправим,а не да ядем пласмаса и месо от рециклиран ***